11536520_831217840308645_4373449616364278959_o

Sarajevo Ramazan Festival, projekat koji ima za cilj prezentirati islamsku kulturu i umjetnost, te lijepe ramazanske običaje, kreirali su Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo. I ovogodišnji Sarajevo Ramazan Festival otvoren je ispaljenjem topa sa Žute tabije u sumrak 17. juna, kada je zvanično i počeo mjesec ramazan, koji će trajati sve do 17. jula 2015.

Od srijede 24. juna u sklopu 2. Sarajevo Ramazan Festivala u Bošnjačkom institutu biti postavljena je izložba „Islamski motivi u likovnoj umjetnosti Bosne i Hercegovine“, koju će zainteresirani moći pogledati sve do kraja ramazana, i to od ponedjeljka do subota od 9 do 16 sati. Podsjećanja radi, u okviru 2. Sarajevo Ramazan Festivala otvoreno je i foto takmičenje „Ramazan u Sarajevu“. Zainteresirani svoje fotografije na temu ramazana u Sarajevu mogu postaviti na društvenu mrežu Instagram, uz dodavanje hashtag oznake #SarajevoRamazan. Pobjednik takmičenja bit će proglašen prvog dana Ramazanskog bajrama, u petak 17. jula, dok će trećeg dana Ramazanskog bajrama, u nedjelju 19. jula, u galerijskom prostoru na Žutoj tabiji u Sarajevu biti postavljeni kolaži sa fotografijama svih finalista foto takmičenja „Ramazan u Sarajevu“.Pobjednik takmičenja bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 500 KM, dok će svi ostali finalisti dobiti utješne nagrade sponzora Sarajevo Ramazan Festivala.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator. Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message