ACER

Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i autorima završen je ovogodišnji 21. Sarajevo Film Festival, koji je u proteklih devet dana donio filmsku čaroliju građanima i brojnim gostima grada. Filmska smotra ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa.

Srce Sarajeva za najbolji film u okviru Takmičarskog programa igranog filma, od deset prikazanih ostvarenja, dodijeljeno je turskom ostvarenju “Mustang” rediteljice Deniz Gamze Erguven, rađenom u produkciji Turske, Francuske, Njemačke i Katara.

Nagrada je, smatra žiri, dodijeljena zbog kompleksnosti osjetljivog pristupa temi djevojčica sa sela čija se seksualnost suprotstavila tradicionalnim vrijednostima, kao i ideje o slobodi žena.

Nagrade za najbolje glumce na 21. SFF-u su dobili Gunes Sensoy, Dogbu Doguslu, Tugbu Sunguroglu, Elit Iscan, Ilaydu Akdogan, Nihal Koldas, Ayberk Pekcan iz filma “Mustang” i Yorgos Kentros, Vangelis Mourikis, Panos Koronis, Makia Papadimitrio, Yorgos Pyrpassopoulos i Sakis Rouvas iz filma “Chevalier”. Specijalna nagrada žirija pripala je filmu “Saulov sin”, mađarskog redatelja Laszla Nemesa.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film je pripalo rumunjskom redatelju Alexanderu Nanauu za film “Toto i njegove sestre”.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message