11057316_1061869093837357_5243036277321239023_n

Ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo bit će održan od 3. do 8. Novembra. Publici će predstaviti vrhunske muzičare, a jedan od njih je i američki gitarista Ala Di Meolu, jedan od najznačajnijih umjetnika i zasigurno jednog od najznačajnijih gitarista u posljednjih 40 godina. Di Meola će 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru nastupiti u triju sa italijanskim gitaristom Peo Alfonsijem i mađarskim bubnjarem i perkusionistom Peterom Kaszasom, a repertoar će činiti kompozicije sa upravo objavljenog albuma Elysium kao i kompozicije sa njegovih prethodnih albuma.

Nagradu Grammy za najbolju izvedbu osvojio je na samom početku karijere kao član grupe Return to Forever u kojoj je počeo svirati sa 19 godina. Istražujući različite stilove postao je prepoznatljiv na polju tzv. jazz rock fuzije, kreirajući autentičan i izuzetan stil, snimio je na desetine albuma, a njegov solo album Elegant Gypsy stekao je kultni status. U triju sa Pacom de Lucijom i Johnom McLaughlinom snimio je jedan od najutjecajnijih živih albuma u istoriji muzike prodan u višemilionskom tiražu.

Na Festivalu će, između ostalih, nastupiti i pijanist Tigran Hamasyan čiji će trio otvoriti Jazz Fest, dobitnik nagrade Grammy Kurt Elling i ansambl Edgar Tones & The Su’sis with Big Band.

Autor plakata 19. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo 2015 je Enes Huseinčehajić koji je uradio zanimljivo grafičko rješenje ostajući vjeran estetici plakata prethodnih izdanja Jazz Festa. Huseinčehajić je od 2003. godine dizajner zvanične web stranice Jazz Festa a bio je autor festivalskih plakata od 2003. do 2006. godine.

PLAKAT

Jazz Fest vas poziva da uživate u programima ovogodišnjeg festivala te da svoje ulaznice po pretprodajnim cijenama osigurate na vrijeme putem www.jazzfest.ba.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message