10345728_1024438467568097_3769312012010951370_n

Projekat “Jahorina Ultra Trail” je projekat koji ima za cilj razvoj sporta, turizma, aktivnog odmora i outdoor ponude, te promovisanje zdravih životnih stilova, volonterizma, zaštite i očuvanja životne sredine.

Riječ je o događaju u okviru kojeg će se 01. augusta, 2015. godine održati četiri trail utrke, na kojima mogu učestvovati sportisti i rekreativci. Staze u prirodi, na kojima će se odvijati trke, povezuju Jahorinu s drugim turističkim destinacijama, na način da je cilj svim trkama na Poljicama, dok su startne lokacije u Sarajevu, Višegradu i na Romaniji.

Staze, duge 34, 51 i 114 km, nude jedinstven doživljaj netaknute prirode kao i kulturno-historijskog i graditeljskog naslijeđa. Svaka priča svoju priču i u jedinstvenom slijedu otkriva različite epohe, prirodne ljepote, znamenitosti poput Baščaršije, Kozje ćuprije, pruge uskog kolosijeka koja je spajala Sarajevo i Višegrad itd.

Za potrebe projekta, ali i daljeg razvoja outdoor ponude Sarajevsko-romanijske regije, biće uređeno, očišćeno i markirano preko 140 km staza označenih standardnom planinarskom markacijom. Startne lokacije su birane kako bi se sveukupnom dužinom trail staze koja će biti markirana za potrebe trke objedinile turističke destinacije i značajna obilježja kulturno-istorijskog naslijeđa: Baščaršija, Kozja ćuprija, trasa uskotračne pruge Sarajevo-Višegrad, arheološke iskopine na području Glasinca, te lokaliteti sa nekropolama stećaka kod Rogatice i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu koji je pod zaštitom UNESCO-a kao spomenik svjetske kulturne baštine. Kompletnu stazu karakteriše prirodni ambijent izuzetne ljepote i raznolikosti. Od Višegrada i Sarajeva do Jahorine prostiru se planine Ivica, Sjemeć, Tmor, Romanija, Ravna planina, Trebević, Sjemećki i Glasinački plato, Saračeva polja, kanjoni Rakitnice, Paljanske i Mokranjske Miljacke, izvor Bistrice.
Uz Višegrađane, domaćini trke i podrška su stanovnici Rogatice, Sokoca, Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Dok se budete koncentrisali na vaše trkačke izazove, oni će imati zadatak da opravdaju reputaciju dobrih domaćina poznatih po gostoprimstvu i srdačnosti. Hoteli na Jahorini pripremili su za goste promotivne cjene smještaja i ostalih usluga. Osim trke i prirodnih ljepota, želja je da se dugo nakon Jahorina Ultra Traila sjećate gastro ponude, okusa i mirisa tradicionalnih jela.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message