veika gastro

Festival hrane i muzike pod nazivom „8. Gastro Eko-Fest – Sarajlicious 2015.“ održat će se od 22. do 25. aprila 2015. godine na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Ova jedinstvena manifestacija održava se pod sloganom „Hrana sa sevdahom“, a u ovih nekoliko dana gradjani i turisti ce imati priliku posjetiti niz edukativnih sadržaja, prezentacija, te interesantnih turističkih, kulturno-zabavnih i gastronomskih događaja. Cilj ove tradicionalne manifestacije je da se širokom auditorijumu predstavi bogato kulturno naslijeđe i etnička raznolikost Bosne i Hercegovine, prikazujući tradicionalna jela, pića i delicije, muziku, plesove i originalne nošnje i običaje i rukotvorine iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom Festivala održaće se i podmanifestacije pod nazivima: „Šta su jeli naši stari“, a sa svojim specijalitetima će se predstaviti i najbolji bh kulinarski virtouzi i majstori ovog zahtjevnog zanimanja koji će pored savremenih dostignuća u oblasti kulinarstva praktično demonstrirati spravljanje tradicionalnih bosanskih jela i savremenih delicija.

Posebna atrakcija GEF-a jeste program pod nazivom „Dan ćevapčića“ u kojoj ovaj poznati sarajevski brend sa ponosom predstavljaju čuvene sarajevske ćevabdžinice.
Svoje kulinasko umijece pokazace i ucenici Srednje poljoprivredno-prehrambene skole, a prikaz turistickih atrakcija priredili su ucenici Turisticko-ugostiteljske skole.

Sadržaje ovogodišnjeg GEF-a upotpuniće ekološka akcija „Uljepšajmo Bosnu i Hercegovinu“ koju već vise od deset godinama uspješno realiziramo.
Prisustvo velikog broja turista, gostiju grada i predstavnika medija doprinijeće da ovaj događaj prenese sliku o bogatoj BiH gastronomskoj ponudi, praćenoj originalnom bosanskohercegovačkom tradicionalnom muzikom i plesovima, te tradicionalnim nošnjama našeg podneblja.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message