cabaret nova velika

Nakon uspješne premijere održane 28. septembra i prepune sale kluba Sloga Cinemas, CABARET 2014 će biti ponovo izveden pred sarajevskom publikom. Kultni mjuzikl za čiju premijeru se tražila „stolica više“ te koju je publika ispratila gromoglasnim aplauzom više puta, bit će izveden 28. februara u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo sa početkom u 20:00 sati. Karte se mogu kupiti putem web portala kupikartu.ba ili na blagajni BKC-a.

U produkciji udruženja BellArte i grupe umjetnika, a pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića „Cabaret 2014“, potpisuju mladi glumci i glumice, plesači i balerine te muzičari okupljeni u orkestar koji vodi Nenad Tošić.

„Cabaret 2014“ je suvremena dramatizacija teksta koji se orginalno dešava u Berlinu prije početka Drugog svjetskog rata u vrijeme Weimarske republike i uzdizanja nacista. Pisac Brian stiže u Berlin kako započeo pisanje romana svog života. Ali za to neće imati vremena; sreće Sally, pjevačicu i zabavljačicu u noćnom The Kit kat klubu. U igri zavođenja i ljubomore javlja se među njima ljubav ali brzo upadaju u ljubavni trougao sa grofom Lotarom. Oko njih su sve agesivniji nacisti koje žele da preuzmu kontrolu nad gradom….

Reditelj Jasmin Duraković: “Cabaret 2014″ radimo po motivima istoimenog filma sa ciljem da kreiramo mjuzikl po svim standardima žanra ali i da aktualiziramo tekst koji govori oo fašizmu koji se rađa u danima i godinama krize. Vrijeme u kojem mi živimo ima velike sličnosti sa Berlinom iz 1929 i zbog toga je taj “Cabaret” aktulan i poučan i danas. Dakle, nama je cilj napravit vrhunski scenski događaj u gradu, veliku zabavu i spektakl, ali malo upozoriti na svu bolest društva u kojem živimo”.

Ulogu Sally Bowles je dobila je mlada historičarka umjetnosti i pjevačica Amina Hamzić, dok velike i značajne uloge u ovome komadu igraju: Aida Čorbadžić, Elmir Krivalić, Edhem Husić, Vanesa Glođo, Armin Omerović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo Arnautalić…

Projekat nastaje u nezavisnoj produkciji, dok jedan dio učesnika u projekatu učestvuje na volonterskoj bazi.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message