arsenvelika

Jedinstveni i neponovljivi Arsen i Matija Dedić svojoj publici u BiH priredit će noć za pamćenje. Turneja ova dva velika umjetnika počinje 13. februara u Mostaru, dvorani Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 20 sati, nakon kojeg slijedi sarajevski BKC 14. februara u 20 sati.

Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić napisao je, komponovao i izveo mnoge dojmljive i misaone pjesme, te je svojim izvornim stilom stekao mnoge poklonike. Smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike ali osnovno određenje mu je muzika, kojom je, spajajući je s poetskim, stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio. Javlja se kao kompozitor, interpret, pjesnik, producent, dirigent, svirač. Njegove pjesme su prevođene i obrađivane od strane mnogih izvođača, a za mnoge je i sam pisao, kao što su Gabi Novak, klape, Ibrica Jusić i dr. Veliki dio njegovog opusa čini primijenjena muzika za TV, film i pozoriste. Dobitnik je velikog broja nagrada na području popularne muzike.

Matija Dedić hrvatski jazz pijanist i kompozitor, sin istaknutih hrvatskih muzičara pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića. Već s pet godina počeo je svirati klasičnu muziku na klaviru. Slušao je skoro sve muzičke stilove te ubrzo otkriva jazz koji mu daje mogućnost više kreativnog i ličnog pogleda na muziku. Tokom godina svirao je u gotovo svim zemljama Evrope te u SAD-u s velikim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, Gianni Basso, Miles Griffith, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Jim Madison, Jeff Ballard, Salvatore Maiore i mnogi drugi. Dobitnik je brojnih domaćih i inozmenih nagrada i priznanja kao što su nagrada „Porin“ za najbolji jazz album (Octopussy) i jazz numeru (Picture’s), nagrada Hrvatskog društva skladatelja za album Octopussy kao najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message