KAONEKADPREDBOZIC

Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja ‘Kao nekad pred Božić 2015“, održat će se 2.12. 2015. godine u koncertnoj dvorani Bosanski kulturni centar u Sarajevu, pod Visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Smotra ‘Kao nekad pred Božić’ posvećena je najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću. Kao i prethodnih godina, posjetitelji će imati priliku uživati u izvedbama  tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama. Glazbeno-scenski spektakl ‘Kao nekad pred Božić’ osmišljen je kao centralna predbožićna manifestacija u BiH, koja se održava u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

Osnovni ciljevi ovoga projekta stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH, te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije.

„Blagdan Božić je, kao eminentna vjerska forma, obilježio hrvatski kulturni identitet u BiH i od vjerske činjenice se  transponirao u snažnu kulturološku činjenicu. Skupno i organizirano obilježavanje Božića u BiH dalo je ovom blagdanu nacionalnu i građansku dimenziju u prvoj polovini 20. stoljeća. Božić je kao vjerski blagdan zadržao kontinuitet posebne duhovnosti, ali su naglašeni  i  njegova etička i svečarska dimenzija, kao objekt percepcije umjetnika. Uz Božić su, gledajući sa sociološkog aspekta, vezani kultura kuće, kulinarska kultura, običaji, tradicija, obitelj … Dakle, na simboličkoj razini,  Božić je iz sfere duhovnosti i svetosti prešao  i u sfere  nacionalnog i građanskog. U BiH i Hrvatskoj proslavlja se , ne samo kao vjerski, već kao i nacionalni i državni blagdan.  Uz  Božić, kao najljepši kršćanski blagdan,  u jedno su se stopile kršćanska teologija i raznorazna narodna vjerovanja, običaji i obredi“, kazala je prof. Vera Šakić, članica Direkcije festivala „Kao nekad pred Božić 2015“.

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message