Popularni hrvatski pjevač Oliver Dragojević 23. marta održat će koncert u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Pjevač, koji je na sceni više od 45 godina, sarajevskoj publici obećava veče za pamćenje uz nenadmašne hitove. Muzički kritičari Olivera opisuju kao mediteransko-dalmatinsku verziju Tonyja Benneta, Franka Sinatre, Deana Martina, Billyja Joela….

mirzaolivervelika

Šta vam znači koncert u Sarajevu?
Za Sarajevo me vežu vrlo lijepe uspomene: od Šlagera sezone do puno prijatelja koji se bave muzikom i još se čujemo i vidimo. Bio sam nedavno gost na koncertu Kemala Montena. Okupilo se dosta kolega i to je bila ponovo ona ista atmosfera, di se između nas događa jedan film koji je prijateljski, human, nježan i ljudski. Za Sarajevo me veže i to što publika zna prepoznati dobar tekst, znaju prepoznati dvije misli dobre u nečemu. Sarajlije stvarno imaju nešto specifično .

Je li teško iz Vašeg bogatog repertoara odabrati pjesme za koncert?
Obično planiramo da koncert traje dva sata, ali nikad se to ne zna, jer pjesama ima i za tri, četiri, pet nije bitno… Ali, nekada ljudima i dosadi, ali osjetimo atmosferu, ono šta publika želi i koncert onda toliko i traje.

Na pozornici će vam se pridružiti i orkestar kojeg će predvoditi hrvatski dirigent Alan Bjelinski
Da, drago mi je što će na sceni biti više od dvadeset muzičara I ja ću svirati. Za mene je dobar koncert kad je dobar zvuk, kad uživam, kad se dobro osjećam. Nije to lako realizirati, ali imamo ekipu dobrih tehničara koji se brinu o tome. Uglavnom bude to svaki put dobro.

Da li ćete imati goste na koncertu?
Ne. Nemam vremena otpjevati ni sve svoje pjesme koje želim.

Nastupi iscrpljuju, kako se odmarate?
Pa, interesantno, poslije koncerta sam odmorniji nego na početku, jer imam jednu vrstu odgovornosti. Nešto ozbiljno se događa u meni prije nastupa zato šta moram opravdati očekivanja, moram otpjevati pjesme koje oni žele negdje u sebi, a ja to ne znam kada dođem na koncert. I moram ih pogoditi negdje u nešto što oni vole, a uglavnom vole ono što ja pjevam . Koncert bi trebao imati u sebi ono nešto, a toga ne bude uvijek, moram priznati, jer ne osjećam se uvijek isto. Ali ako krene jednim dobrim putem onda to bude uglavnom dobro.

Šta je najaluđe što su vam tražile obožavateljke?
Nisam ja Zdravko Čolić kojemu bacaju donji veš na pozornicu. Ja sam od onih kojima se traži pjesma za vjenčanje, čak traže pjesmu za one koji nisu više s nama. Uglavnom…. pjesme koje ih vežu uz neke vrlo duboke uspomene. Ali da priznam, bilo je i ponuda za brak.

Da li prihvatate ponude da nastupate na privatnim zabavama?
Bude i toga. Nude mi velike pare za neki privatni nastup. Pa se čude što ja to odbijam, jer to se dogodi uglavnom ljeti, a ja tad ne radim ništa. Volim more i ljeto mi je idealno za odmor s obitelji. I onda oni dođu i ponude, a ja rečem – ne! Pa se čude, jer nemoguće je da čovjek u današnja vremena odbija lovu. Mene mora nešto pomaknuti da ja to prihvatim. I ne pjevam na vjenčanjima, ne pjevam na rođendanima… Kad ne znam ljude, onda mi je teško nešto intimno njima donijeti.

Razgovarao: Mirza Memišević

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message